Αρχική >> News >> Υπογράφηκαν οι πρώτες συμβάσεις χρηματοδότησης για το πρόγραμμα JESSICA στην Περιφέρεια Κρήτης

Υπογράφηκαν οι πρώτες συμβάσεις χρηματοδότησης για το πρόγραμμα JESSICA στην Περιφέρεια Κρήτης

13.09.2013 - 00:00

Υπεγράφησαν την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013 στο Ηράκλειο Κρήτης οι πρώτες συμβάσεις του προγράμματος JESSICA για τη χρηματοδότηση έργων αστικής ανάπτυξης στην Περιφέρεια Κρήτης.
Η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα είναι η πρώτη τράπεζα που υπογράφει χρηματοδοτήσεις ύψους 4,5 εκατ. ευρώ μέσω JESSICA για τέσσερα έργα συνολικού προϋπολογισμού 12 εκ. ευρώ.  Παράλληλα έχουν εγκριθεί και εξετάζονται και άλλα έργα και σύντομα αναμένεται και η προώθηση νέων επενδύσεων.
 
Αναλυτικά, τα έργα που χρηματοδοτούνται είναι τα εξής:
• Αποκατάσταση κτιρίου Βικελαίας Βιβλιοθήκης Δ. Ηρακλείου (ΑΧΤΑΡΙΚΑ), προϋπολογισμού 2,4 εκ ευρώ. Η Βικελαία Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε αισθητικά αναβαθμισμένους χώρους, ενώ παρέχει υπερσύγχρονες υποδομές και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες, αναδεικνύοντας το ιστορικό κέντρο της πόλης του Ηρακλείου.
• Ανέγερση συγκροτήματος καταστημάτων, γραφείων και υπόγειων χώρων στάθμευσης στην περιοχή ΧΑΝΙΩΠΟΡΤΑ Ηρακλείου, προϋπολογισμού 6,4 εκ ευρώ. Το έργο αυτό θα συμβάλλει στην επίτευξη της κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης της ευρύτερης περιοχής, με παράλληλη αισθητική αναβάθμισή της, με τη δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής.
• Βελτίωση οδικού τμήματος επαρχιακής οδού στo ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν.Η, προϋπολογισμού 670.000 ευρώ. Το έργο αυτό θα συμβάλλει στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση και στη βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης από και προς το Ηράκλειο, ενώ παράλληλα εξυπηρετούνται οι αυξημένες ανάγκες στάθμευσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
• Προσθήκη 5 ορόφων χώρων στάθμευσης Δημοτικής Επιχείρησης ΚΥΔΩΝ Χανίων, προϋπολογισμού 2,7 εκ ευρώ. Το έργο προβλέπεται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες στάθμευσης και να συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης των Χανίων.
Το Ταμείο Jessica στην Περιφέρεια Κρήτης διαθέτει 15 εκατομμύρια από κοινοτικούς πόρους ενώ συνολικά θα επενδυθούν τουλάχιστον 35 εκ. από τραπεζικούς και ιδιωτικούς πόρους.
Στο σύνολο των Περιφερειών της χώρας τα ταμεία που έχουν συσταθεί υπό τραπεζική διαχείριση έχουν διαθέσιμους πόρους ύψους 258 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχουν εγκριθεί και προεγκριθεί 38 έργα, ενώ έχουν υποβληθεί περισσότερα από 65 έργα προϋπολογισμού άνω των 500 εκ ευρώ σε τομείς όπως:
• Αστικές υποδομές (παρεμβάσεις αναζωογόνησης ιστορικών κέντρων πόλεων)
• Επαναξιοποίηση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών κτηρίων εντός αστικού ιστού
• Βιομηχανικές εμπορικές εγκαταστάσεις (βιομηχανικά πάρκα μετεγκατάστασης οχλουσών δραστηριοτήτων από τον αστικό ιστό, εμπορικά κέντρα)
• Τουριστικές / πολιτιστικές υποδομές (κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, πολιτιστικών χώρων και ξενοδοχείων)
• Ενέργεια (oδοφωτισμός πόλεων, αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας)
• Έργα ΣΔΙΤ (βιώσιμες μεταφορές, εκπαίδευση, διαχείριση απορριμμάτων)
• Υγεία (κατασκευή κέντρων αποκατάστασης)