Αρχική >> Νέα >> Δηλώσεις Υπουργών (14.04.2006)

Δηλώσεις Υπουργών (14.04.2006)

14.04.2006 - 10:42

Μετά το τέλος της συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας, η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Μ. Γιαννάκου και ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Θ. Ξανθόπουλος, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Συνεδρίασε σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και αποφάσισε την υπαγωγή του πρώτου έργου στο νέο νόμο για τις ΣΔΙΤ. Το έργο αυτό αφορά την κατασκευή και συντήρηση 27 σχολείων στην Περιφέρεια της Αττικής. Είναι σχολεία σε περιοχές, στις οποίες υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για αναβάθμιση της εκπαιδευτικής υποδομής και εάν επρόκειτο να περιμένουμε να κατασκευαστούν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, θα περνούσε πολύς χρόνος. Η σημερινή απόφαση είναι μια απόδειξη ότι η Κυβέρνηση εφαρμόζει τους νόμους που ψηφίζει για τη βελτίωση και της οικονομίας και του κοινωνικού κράτους. Γιατί αυτό είναι κατ' εξοχήν ένα έργο που άπτεται του κοινωνικού ρόλου του κράτους. Το πρόγραμμα κατασκευής σχολικών κτιρίων μέσα από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων δεν επηρεάζεται από την υπαγωγή αυτή. Τα σχολεία αυτά, είναι επιπλέον των σχολείων που κατασκευάζονται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η σημερινή απόφαση είναι μια απόφαση – σταθμός, διότι ξεκινά στη χώρα μας η εφαρμογή ενός θεσμικού πλαισίου, που θα συμπληρώσει και θα ενισχύσει το ρόλο του κράτους στη δημιουργία καλύτερων υποδομών και για την οικονομία και για την κοινωνία.

Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: Πράγματι, πρόκειται για μια σημαντική απόφαση της Επιτροπής για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, τόσο γιατί είναι η πρώτη απόφαση, την οποία σήμερα παίρνουμε αλλά, και γιατί αφορά το χώρο και τις υποδομές στην Παιδεία. Από την άποψη αυτή, σημειώνω ότι η προώθηση αυτής της δυνατότητας που δίνουν οι ΣΔΙΤ, θα ενδυναμώσει την προσπάθεια, την οποία κάνει συνολικά η Κυβέρνηση για την ενίσχυση των υποδομών σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι μια ακόμη κατάκτηση στην προσπάθεια, την οποία κάνουμε για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και σε αυτό τον τομέα. Και πιστεύω ότι και η εκπαιδευτική κοινότητα με τέτοιες προοπτικές και γρήγορους ρυθμούς απόκτησης σύγχρονων σχολικών στεγών, θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ακόμη πιο υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό έργο. Και με αυτή την έννοια, η σημερινή συνεδρίαση αποκτά εξαιρετική οικονομική και κοινωνική σημασία και διάσταση.

Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Όπως γνωρίζετε, η υπόθεση της σχολικής στέγης αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Έχουμε, ήδη από το 2004, εξαγγείλει ένα πρόγραμμα τετραετίας, το δε πρόγραμμα που εκτελέστηκε το διάστημα 2004 - 2005 ήταν της τάξεως των 375 εκατ. ευρώ. Όμως, οι ΣΔΙΤ μας προσφέρουν τη δυνατότητα να επιταχύνουμε στο διάστημα αυτό, χτίζοντας, όπως κάνουμε και τώρα με το κανονικό πρόγραμμα, σχολεία με όλες τις προδιαγραφές που απαιτεί η σύγχρονη πραγματικότητα σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που αποφασίσαμε μαζί και τα τέσσερα Υπουργεία αυτό το πρόγραμμα. Αυτό θα επιταχύνει πάρα πολύ τις διαδικασίες, θα μας δώσει θαυμάσια σχολεία. Είναι ένα ώριμο έργο, και βέβαια, είναι σαφές ότι αυτό αφορά στην κατασκευή και τη χρηματοδότηση των σχολείων που θα αποπληρώνεται από το Δημόσιο. Όλα τα υπόλοιπα - εκπαιδευτικό έργο, στόχοι κ.λπ. – παραμένουν, όπως πάντα, στην απόλυτη αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο επιδιώκει ένα καλό δημόσιο σχολείο.

Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΥΠΕΧΩΔΕ από την πλευρά του, στο πλαίσιο της δικής του αρμοδιότητας, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας αλλά και το Υπουργείο Οικονομίας, θα διασφαλίσει την ποιότητα ενός σύγχρονου σχολείου, όπως το ονειρευόμαστε και όπως πρέπει να είναι και δυστυχώς δεν είναι ακόμη στην ελληνική πραγματικότητα.